onsdag 28 januari 2009

Psoriasis vs. Kajsa 3-0

Jag ogillar i vanliga fall sportmetaforer men i matchen mellan mig och Psoriasis har sjukdomen just gjort en touch down, satt en tre poängare, sprungit in en home run, fått in pucken i mål eller vad man nu vill kalla det beroende på aktivitet, och ser ut att fortsätta mot en promenadseger. 

Jag var hos min läkare i onsdags. Tidigare har jag bara använt lokalbehandling (dvs. salvor, krämer och kutana lösningar) men ska nu börja med tablettbehandling.
Medicinen jag ska ta heter Methotrexate Teva, som är ett svagt cellgift. Den verkar genom att hämma celltillväxten.
Bara att höra ordet cellgift ger mig stora skälvan och att kliva upp ett hack på behandlingsstegen är aldrig roligt. 
Något trösterikt  känns det i alla fall att ha en behandlingplan att följa och hopp om livet börjar infinna sig.

Nu är jag på krigsstigen för att återerövra självförtroendet, vardagen och mitt humör. Har varit bitter och ledsen ett par veckor, känner inte igen mig i det. Nä, upp till kamp för glada jag.

9 kommentarer:

  1. Hej.

    Hittade din blogg när jag letade runt. Lever själv med psoriasisatrit och äter methotrexate. Var också "rädd" i början men nu är det bara en del i vardagen. Om man jämnför min psoriasis innan jag började äta methotrexate så ser det nu jättebra ut. Har endast småfläckar på min ben. Hoppas det går lika bra eller bättre för dig. /K

    SvaraRadera
  2. Tack K, för en uppmuntrande kommentar. Jag har nu tagit Metothrexate två veckor och peppar peppar verkar fläckarna tunna ur och bli mindre fjälliga. Så nu börjar hopp om livet infinna sig.

    SvaraRadera
  3. Hur mycket psoriasis har ni? Jag lever själv med Psoriasis och är nu nere i en svacka både i sjukdomsstatusen och mitt humör. Min läkare sa att jag har för lite för att ta några andra preparat än daivobet/davonex samt mjukgörare. Jag har på i stort sätt fläckar över hela benen, armarna samt lite på ryggen och hela hårbottnen. Har haft det i 7 år nu och fläckarna ökar för varje år. Börjar bli riktigt trött på detta nu!
    Ha det fint!
    Lycka till och härda ut!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Jag guttat psoriasis, som just nu har täckt hela benen, rumpan, bålen, armar, gömskar, hårbottnen, handryggarna, ryggen. Dvs. rubbet är prickigt just nu.

    Om du verkligen vill ha tablettbehandling så tala med din läkare igen. Kom ihåg att berätta ALLT.
    Vet med mig att jag har en förmåga att "smila upp mig" när jag är hos läkaren. Jag är dessutom inte helt ärlig med att berätta hur jobbig psoriasisen är just då. Inför främmande människor vill man ju vara stark.
    Stå på dig tills du hittar en bahandlingsform som passar dig och din vardag.

    Tycker personligen att Methotrexate inte är en kul medicin att behöva ta, kolla den på Fass.

    SvaraRadera
  5. hej! hittade din blogg på google. Jag har oxå psoriasis och började äta methtrexate för en vecka sedan, tog min andra dos i dag. tycker faktiskt redan jag märker restultat. fläckarna är inte så röda och börjar dra sig tillbaka.

    håller tummarna för dig!

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Kolla salvan på http://www.carlvonlinne.biz
    När det gäller psoriasis så är inga mirakel möjliga, men en del små underverk...

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Jag googlade mig hit;) Jag har haft psoriasis i 16 år, den kom när jag var 15! Och jag har på armar och lite på benen. I ansiktet har jag som två stora vita fläckar (de blir pigmentskillnad under sommaren när resten av huden är brun). Jag har gått på ljusbehandling i 15 år från och till och använder mig av mjukgörande krämer! Enl. min läkare så har jag för lindrig psoriasis för att jag ska få äta methtrexate och jag blir så jävla förbannad!!! Jag har också blivit nekad att få komma till en annan hudspecialist då hon ansåg att det räcker med ljusbehandling. Jag solar ca 3 ggr i veckan och det är väldigt stressigt att få ihop det med den övriga vardagen. Kan ngn rek. en läkare? Vad ska jag göra?

    SvaraRadera
  8. Christina Nolgård, Fruängens läkarhus är en mycket bra hudläkare.

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Jag undrar om du fortfarande tar Methotrexate?
    Ser att det är några år sedan du skrev detta.
    Jag läser nämligen en kurs som heter Allmän farmakologi vid Luleå Universitet och ska skriva en rapport om Methotrexatebehandling för psoriasis. Jag undrar om du skulle kunna tänka dig att ställa upp på några frågor ang. detta?
    Mvh Ann-Sofie Eriksson

    SvaraRadera