söndag 14 juni 2009

Sommarhud



Jag tillhör den sortens människor som blir först bränd sedan möjligtvis brun. Så nu har jag tagit betakaroten i ett par månader. Jag tror att jag inte bränner mig lika lätt då.

Hamstrade solskyddsfaktor inför resan. Då jag är milt sagt trött på allt vad kladdiga, klibbiga, feta och tröga smörjor heter så har jag införskaffat SPF på sprayflaska. Toppen för oss som kladdar tillräckligt under vintern.

Har kört med spray SPF några sommrar nu. Min favorit är L'Oréals Solar Expertise. Hela den serien är kanon. Klibbar minimalt och luktar inte så mycket.


Som psoriatiker kan det vara lockande att skippa solskyddsfaktor på fläckarna för att få turboläkning. Många av oss springer dessutom på hudklinikerna under vintern och utesätter oss för skyhöga doser av UVB-strålning. Min uppmaning är: Fuska inte, använd solskydd på hela kroppen. Det räcker med psoriasis vi behöver ju inte dra på oss hudcancer också.

tisdag 9 juni 2009

Sommarvånda

Sommaren kommer med blandade känslor till mig. Glädje då den innebär en tid för läkning och lite vånda för att det inte längre är lätt att dölja min psoriasis med hjälp av långärmat och byxor.
Kom till jobbet i t-shirt förra veckan och en arbetskamrat tittade bekymmrat på mina armar och sa: "Men lilla skruttan vad uschlig du ser ut i huden. Blir du inte bättre? Jag menar nu när solen tittar fram?"
Jag har läkt ganska bra den senaste månaden och ser inte alls lika illa ut på armarna som jag gjorde i vintras. I mina ögon ser alltså mina armar helt ok ut. Arbetskamraten ifråga har inte sett min armar under vintern och tyckte således att att min psoriasis var värre än vanligt. 

Nästa vecka åker vi till Grekland. En vecka med sol och saltabad. Mina föhoppningar om att läka är minst sagt höga. Packlistan är under konstruktion.
Måste säga att sommarmodet är toppen för oss psoriatiker. Älskar alla snygga långklänningar som finns till okej priser just nu. Klänningen ovan är från Indiska.

onsdag 3 juni 2009

Sommarben











Min psoriasis visar sig mest på smalbenen, det är även där jag släpar efter vid läkning. Men jag vill inte vara både pso-fläckig och hårig om benen. Jag har testat nästan alla sätt gällande hårborttagning som finns.
Jag har rankat dem nedan:

1. Rakapparat: Inte den närmaste rakning som finns men det är snällt mot huden och går fort. Jag har en som går att använda på torra ben.

2. Rakhyvel: Går för det mesta bra, men om jag är inne i ett pso-skov så rakar den lite för nära. Tycker det torkar ut huden lite väl mycket, så den åker mest fram när det är dags för fest.

3. Epilette: Sandpapper för benen. Är min hud i bra skick så gör detta dem lena som persikor. Kräver lite jobb men värt det många gånger om.

4. Vax och epilator: Big No No på pso-hud. Irriterar huden och kan utlösa pso-besvär.

5. Hårborttagningscreme: Tro mig, testa det ALDRIG, ALDRIG om du har psoriasisdrabbad hud. Jag var skinnflådd i en vecka. Aj, aj, aj! (Toppen på frisk hud.)

tisdag 2 juni 2009

Ansikte

Hanna skriver:
"Hej! Jag har själv psoriasis i ansiktet och det är hemskt! Dock får jag inte så märkbart mycket (säger andra) men jag själv pinas varje gång jag kollar mig i spegeln. Jag får mest från näsan och ner mot kindbenen sen har jag även lite i ögonbrynen då och då och lite små torra fläckar här och där. även runt öronen och i hårbotten. har du nått tips på något bra som kan hjälpa det just i ansiktet? Kroppen står jag ut med genom att sola på hud och sen vara ute i solen men ansiktet är verkligen jättejobbigt. Smörjer lite med Mildison och Emovat som innehåller ytterst lite kortison. Men samtidigt är dom krämerna så feta så att man får finnar och dylikt som heller inte är så trevligt. Vore jättegulligt om du hade något tips du kan dela med dig av!! /Hanna"

Jättesvårt tycker jag. Huden i ansiktet är känslig och så olika från person till person. Med all psoriasis är det viktigt med en bra hudvård som grund utöver behandlingar med receptbelagda preparat. Om huden blir torr och irriterad så skapas lätt en "grohärd" där psoriasisen kan få fäste. Så för ansiktet är det är det viktigt med bra produkter för just din hudtyp. En riktigt mild rengöringsprodukt och en bra ansiktscreme är a-o. Att välja make-up av lite högre kvalité kan hjäpa, då de billigare märkena kan irritera huden i onödan.
Det är bara att börja prova sig fram. Men så här fungerar det för mig.


Rengöringscreme:
Jag älskar Babyface från Lush, den rengör snällt med oljor. Tar bort make-up effektivt men skonsamt. Deras Aqua Marina för känslig hud är också bra.
Budgetalternativ kan vara ACOs mild tvättkräm, en oparfymerad rengöring för hela kroppen, fungerar lika bra till ansiktet.

Ansiktscreme:
Jag använder Hemp protection face cream från The Body Shop.

Angående finnar så drabbar det mig jag är för torr i huden, paradoxalt nog. Någon sa att det är för att huden försöker producera talg för fort. Kortisonen jag har till ansiktet heter Locoid kräm 0,01%, jag upplever inte den lika fet som Mildison. (Om du verkligen inte vill ha en fet kortison i ansiktet så har jag ett fusk. Den kutana lösingen jag fått till hårbottnen brukar jag dutta lite av på prickarna i öginbrynen och panna. Tror inte att det är ett bra alternativ under längre perioder men jag upplever att det kan kickstarta läkningen.)

Lycka till Hanna!

Försäkringar

Många verkar ha funderingar om försäkringar. Hur man ska göra för att få ut ersättning och så vidare. Jag är ingen försäkrings expert men skriver det det lilla jag vet.
Först och främst ska man ha en giltig sjukförsäkrning som tecknats innan du fått en disgnostiserad psoriasis. Sedan ska ditt försäkringsbolag kunna berätta hur du ska gå till väga. Om inte det går vägen har jag två tips:
1. Är du med i ett fackförbund har de oftast förtroendevalda försäkringsrådgivare, de brukar kunna hälpa till med det mesta, om inte annat så kan de förmedla kontakter till rätt personer. (Är du ung kanske någon av dina föräldrar har en försäkringsrådgivare på sitt jobb.)
2. Ring Psoriasisförbundet och hör med dem hur det brukar gå till.

Lycka till!