fredag 27 februari 2009

Zona

Först ett tack till Helena, Anette och U för era uppmuntrande kommentarer. Det värmer!

Helena tipsar oss om Zona, som finns att köpa på hälsokostbutiker. Hon tycker det är en kanonskön och snäll kräm till ansikte och kropp. Jag har testat Zona i höstas.
Det är en mycket trevlig mjukgörare. Går snabbt in i huden och är intensivt fuktgivande. Känns dessutom lugnande på ilsken hud. Doftar nästan ingenting. 

Jag måste dock utfärda en liten varning: Zona har blivit omskriven i tidningar om att läka psoriasis. Det påståendet används ofta som säljargument av hälsokostkedjorna. En sanning med modifikation om du frågar mig. En sund skepsis är att rekommendera.
Tillverkaren av produkten skriver själv följande om Zona.
"Zona är den enda krämen för problemhud som innehåller det patenterade enzymet Zonase, som har upptäckts och utforkats vid Universitetet i Bergen, Norge, under mer än 20 år. Zonase tar bort döda hudceller utan att skada levande hudvävnad och samtidigt stimuleras tillväxten av ny frisk hudvävnad."


Signaturen U verkar precis som mig vara svag för The Body Shops body-butter-burkar. U använder Brazil Nut, hon tycker den luktar kolapudding. Jag instämmer.

torsdag 26 februari 2009

Erotikdödare de luxe

Jag har ränt en del på hudkliniken senaste tiden. Igår var jag inne och fick ytterligare ett kalibad. Denna gång var naglarna lackade i vinrött innan jag åkte in.
Mina smalben vill inte riktigt följa med resten av kroppen i den läkning som kommit igång, så min läkare tyckte vi skulle ta på salvestrumpor. 
Salvestrumpan är en bandagetub indränkt i zinksalva som ska torka ut infektioner. Ovanpå tuben sätter man en hudfärgad linda som ska hålla strumpan på plats och skydda kläder mot zinksalvan. En vecka ska hela kalaset sitta. En vecka!

- Sitter de verkligen uppe så länge? undrade jag
-Oo jaa, de brukar sitta jättebra! Tjejerna kan det här med att linda ben. svarade min läkare och undersköterskan som skulle linda mig nickade instämmande.

Badad, smord och lindad gick jag de 100 meterna till bussen hem. Satt stilla på bussen, så där som man brukar göra. Väl tillbaka i min stad gick jag (utan att vare sig hoppa, skutta eller karatesparka något) ytterligare hela 100 meter hem.
När jag tog av mig skorna upptäckte jag att lindorna låg i en rul vid fotknölarna. Heja!
Jag kilade ned på ICA och köpte säkerhetsnålar, lindade om och så fick H nåla mig. Lindorna har överlevt natten. Bara fem dygn kvar.

Nu sitter jag här trolldegsluktande och billig-brun-utan-sol/smutsfärgad över hela kroppen från kalibadet. Med hudfärgade lindor på smalbenen. Det här måste vara tidernas erotikdödare de lux.
Vet inte riktigt vad som kan piffa upp detta.
Jag stannar nog hemma och läser den här helgen. Tack gode gud för bokrea!



måndag 23 februari 2009

Tvål

Att hitta tvål som är tillräckligt snäll mot huden är ett gissel. Jag har två tips. 
Det första är att hålla utkik efter miljömärkning. Är produkten snäll mot naturen är den oftast snäll mot din hud också. Detta gäller även för shampoo och balsam.
Det andra är att använda fasta tvålar. De innehåller generellt sett betydligt färre kemiska tillsatser än flytande tvål.


På tvålfronten har jag några favoriter från Lush:
  • Ohh La la (se bilden) -luktar som om du har en lavendelodling i badrummet.
  • Deamon in the dark. Svart, grön med doft av skog efter regn. Unisex.
  • Soap Fairy, vet inte hur jag ska beskriva lukten. Gott i alla fall...
Kan inte låta bli att rekommendera Lush balsam Jungle, även detta i fast form. Det får håret att lukta fantastiskt av frukt, skog, jord och godis. Håret blir lätt att reda ut och balsamet irriterar inte hårbottnen.
Lush finns på webben om du inte har dem i din stad.


torsdag 19 februari 2009

Kalibad











Jag var inne på sjukhuset igår och fick ett kalibad. Kaliumpermanganat är en badtillsats som används då psoriasis blivit infekterat. Badet blir läskigt neonlila och luktar trolldeg. Kalibadens stora minus är att de missfärgar hud, naglar och kläder. När jag kom ur karet igår såg kroppen ut som om jag överdoserat billig brun-utan-sol. Naglarna hade blivit snyggt nikotingula. Det är inte så mycket man kan göra åt saken. 
Jag kilade hem och målade naglarna vinröda.
Nästa gång ska jag måla naglarna före badet. På landstingets hemsida stod det att ett ofärgat nagellack kan skydda innan badet, nackdelen är att nagletippen blir gul i underkant. Tror jag fortsätter med heltäckande färgat nagellack.

tisdag 17 februari 2009

Grekland

Vi har bokat en vecka på Lesvos -Grekland, skönt att ha något att se fram emot nu när min hud och jag inte kommer överens. Hoppas, hoppas att jag hinner läka lite tills dess. Bilden visar hotellet vi ska bo på, alla lägenheterna har havsutsikt och det ligger strax utanför en mindre stad. 
Bra med det lite ensliga läget. Då behöver jag inte springa och skylta med mina prickar på en överbefolkad strand.

Förra sommaren köpte jag en hellång klänning i sval bommull. Verkar som det går att få tag i liknande klänningar denna vår/sommar med. Hellångt är trevligt de dagar man inte orkar med frågor om vad som hänt med ens skinn. Svarta långbyxor i linne är ett annat plagg som ständigt är en ständigt återkommande favorit. 

Måsten i min sommargarderob:
Svarta långa linnebyxor
Långklänning i svalt material
Heltäckande tajts
Stora, stora sjalar att svepa över axlar och armar

måndag 16 februari 2009

Tatueringar och psoriasis

Min kompis frågade i förra veckan hur mina tatueringar klarade sig nu när jag är så skruttig i eksemet. Samma fråga ställde jag till min vid mitt första besök på hudkliniken när jag fick min diagnos.
Min dåvarande hudläkare var inget fan av tatueringar. Enligt henne skulle man inte tatuera sig what so ewer. Tatueringar är ju så svåra att ta bort. Hon bjöd mig på en moralpredikan á ca tio minuter. Hon hade minsann jobbat med hud i trettio år och hade fått se både det ena och det andra gällande tatueringar. Sedan förklarade hon hur jag skulle agera vid eventuellt införskaffande av citat: "mer vanprydande krafs på kroppen".

Det är viktigt att man inte är i ett skov vid tatueringstillfället. Vi psoriatiker måste vara extremt noga vid efterbehandling av en tatuering. Det gäller att inte skapa en grohärd för eksemet.
Psoriasis sitter i överhuden och tatueringar sitter i underhuden.
En redan läkt tatuering sitter snällt kvar medans psoriasis kan komma och gå ovanför tatueringsfärgen.


söndag 15 februari 2009

Ringblomssalva


De flesta mjukgörande salvor som går att få på recept innehåller någon slags tillsats som karbamid eller propylenglykol. En 20% propylenglykol kräm är inte så fet och kladdig. En utmärkt mjukgörare för normal eller halvtorr hud. 
5% karbamid salvor är väldigt effektiva vid extremt torr hud. Karbamid har dock en nackdel, är huden som behandlas minsta skadad kommer du att bli varse det. Det svider, som brännnässlor i ca fem till tio minuter efter applicering. Jag är riktigt less på karbamid nu.

Jag rotade igenom badrummet och fann en liten burk handgjord ringblomsalva. Hutlöst dyr om man tänkt smörja hela kroppen. Men ack så snäll och len den var mot mitt skinn. 
Burken tog slut på två dagar, så jag googlade. Om någon annan kan göra Ringblomssalva för hand så borde ju jag klara det med.


Receptet löd:
en del bivax
tre delar mandel-, solros- eller olivolja
Smältes över vattenbad, sedan tillsätts rinblomsolja efter behag.
Bivax finns i färghandeln och olivolja på ica, det största problemet verkar vara att i feburari hitta ringblommor i mammas trädgårdsland. 
Återkommer när jag lyckats.

Fan, fan, fan

När någon, vem som hellst, upptäcker att jag har psoriasis är en vanlig kommentar: Ja, ja, tur att du inte har i ansiktet i alla fall...
Vad de menar med det har jag inte en aning om. Men nu har jag i ansiktet, inte mycket men jag har definitivt hittat tre prickar i ögonbrynen och från hårfästet har det sprididt sig ca två centimeter nedåt längs pannan. Jag blir så jävla frustrerad.
Jag har tidigare berättat att jag börjat med Metothrexate. Det är inte en medicin jag ska vänta mig underverk av på en gång, utan det tar sin lilla tid innan det når märkbar effekt. Men begär jag för mycket när jag hoppas att min sjukdom ska sluta accelerera?

 

söndag 8 februari 2009

Badnymfen

Att ta ett bad är bra för oss pso-fläckiga varelser. Det gör att fjällen lossar och eventuell lokalbehandling kommer åt bättre. Med en massa badolja i vattnet blir det intensivt fuktighetsgivande också. Jag använder Apotekets eller Barnängens badoljor. Gemensamt för dem är de är effektiva men ack så trista. Jag kräks snart på allt oparfymerat och färglöst. 
Jag har scoutat efter något som är lika bra ovan nämda produkter men lite roligare. Jag har nämt skumbad från Lush förut, men hur står det till med deras badoljor?
Jag har testat två, båda i fast form som man slänger i badvattnet. 


- Melting Marshmallow Moment är stor rosa, formad som en muffin och luktar godis, typ Ahlgrens bilar. Ett helt ok bad, men tyvärr inte så mjukgörande. Säkert trevlig för frisk hud.







- You've been mangoed är en gul liten fyrkant. Luktar, hmm, gissa... mango! Bättre mjukgöre än MMM ovan, luktar sommrigt på huden efteråt.




Tyvärr är det ingen av dessa dyrbarheter som riktigt håller måttet för supertorr hud. För att undvika att kräkas på allt oparfymerat och färglöst så kan man piffa upp Barnängens badolja med ett par droppar parfymolja. Det finns att köpa på The Body Shop och i vissa hälsokost affärer. Var bara noga med att inte köpa en olja för aromalampor eller potpurrier.