fredag 30 januari 2009

Tona håret

Att tona håret är alltid en chansning för oss med aktiv psoriasis i hårbottnen. Enligt läkarna bör man inte vare sig färga, bleka eller tona. Det bästa är att behålla sin naturliga hårfärg, då utsätter man inte den känsliga hårbottnen för onödiga påfrestingar. Min naturliga hårfärg är den där underbara skandinaviskt-askfärgade, vilket bara är en förskönande omskrivning av råttfärgat. Det är en hårfärg jag absolut inte vill ha. Jag intensivtonar mitt hår, svart.
Det finns dock en del knep för att störa hårbottnen så lite som möjligt. Med lite planering går det fin-fint för mig i alla fall. Jag har en fyradagars grej. Under den perioden pausar jag behandlingen av hårbottnen.

Dag 1. Jag smörjer in barnolja i hela huvudet och knallar runt med det ett par timmar. Duschar sedan ur det med ett snällt shampo.
Dag 2. Jag tonar håret enligt förpckningens anvisning. För att undvika färgfläckar i pannan, nacken och på öronen är det bra att smörja in de områdena med en fet kräm. Det går sedan lätt att få bort eventuella fläckar med en lätt fuktad bomullstuss.
Dag 3. Låt håret vila så färgen får sätta sig ordentligt. 
Dag 4. Springer jag runt med barnolja i hårbottnen igen för att lugna irritationen, sedan återupptar jag behandlingen som vanligt. 

Det här med att knalla och springa runt är naturligtvis blidligt talat. Att till exempel titta på en film eller röja diskbänken under tiden går alldeles utmärkt. 

Självförtroendet verkar vara på väg tillbaka och jag är lite gladare nu. Ikväll ska jag chilla med ett par tjejer från jobbet. Tror det nya läppstiftet åker på.




onsdag 28 januari 2009

Psoriasis vs. Kajsa 3-0

Jag ogillar i vanliga fall sportmetaforer men i matchen mellan mig och Psoriasis har sjukdomen just gjort en touch down, satt en tre poängare, sprungit in en home run, fått in pucken i mål eller vad man nu vill kalla det beroende på aktivitet, och ser ut att fortsätta mot en promenadseger. 

Jag var hos min läkare i onsdags. Tidigare har jag bara använt lokalbehandling (dvs. salvor, krämer och kutana lösningar) men ska nu börja med tablettbehandling.
Medicinen jag ska ta heter Methotrexate Teva, som är ett svagt cellgift. Den verkar genom att hämma celltillväxten.
Bara att höra ordet cellgift ger mig stora skälvan och att kliva upp ett hack på behandlingsstegen är aldrig roligt. 
Något trösterikt  känns det i alla fall att ha en behandlingplan att följa och hopp om livet börjar infinna sig.

Nu är jag på krigsstigen för att återerövra självförtroendet, vardagen och mitt humör. Har varit bitter och ledsen ett par veckor, känner inte igen mig i det. Nä, upp till kamp för glada jag.

Tröstshopping.

I lördags var jag på shoppingrunda. Köpte en ny parfym och en hiskligt dyr concealer från Clinique (100% allergitestad, oparfymerad). Det råkade slinka med ett nytt läppstift också.
Det är det första läppstiftet jag ägt på tio år, men tjejen i affären var en driven försäljare. Vi åt lunch på en resturang mitt emot affären och innan vi ätit upp hade ytterligare tre tjejer gått därifrån med varsitt läppstift.

Jag är helnöjd med det impulsköpet! Läppstiftet har en diskret färg och är inte heltäckande. Det heter Roseflower Lips, True Pink och kommer från favoritaffären The Body Shop. Läppstift boostar upp fin-känslan rejält när man går ut.
Jag ska definitivt börja använda det oftare.

fredag 16 januari 2009

Självförtroende

Som jag har skrivit tidigare så är jag riktigt skruttig i huden nu. Jag sover dåligt på nätterna och psyket börjar ta stryk. Det är under sådana här perioder mitt psoriasis kommer åt mig och självförtroendet vacklar. 
Jag har en underbar make som säger att jag är väldens finaste oavsett vad. Det jobbigaste just nu är att jag inte tror honom. 

Jag ska till läkaren på onsdag, även om hon inte kan trolla mig bra så har jag i alla fall en plan när jag kommer därifrån. Det känns skönt.

Ikväll jag ska ta en behandlingsfri dag. Det brukar jag unna mig när jag är trött på salvor och lösningar. Ibland slår det tyvärr fel och jag får betala dagen efter med torr och kliande hud, men det är det värt. 
Ikväll har jag planerat in att ta ett väldoftande skumbad för att sedan smörja in mig med en trevlig bodybutter.
Ett skumbad som jag gillar och som fungerat för mig är Lush bubbelbit the Comforter, luktar mumsigt svartvinbärs-vingummi och löddrar massor. Body buttern kommer från The Body Shop och heter Buriti Baby, den tillhör egentligen deras serie för "ömtålig barnhud" men den är även tillräckligt snäll för  27 -åiga torrbollar som mig. 

Efteråt ska jag kura i soffan, lukta gott och måla naglarna. Förhoppningvis kommer jag att känna mig lite piffigare än tidigare i veckan och kanske tro lite mer på H när han säger att jag är hans finaste.

fredag 9 januari 2009

Trött och i behov av concealer

I mitt första inlägg funderade jag runt vilken foundation som täcker de från hårbottnen förrymda fläckarna i pannan. 
Anonym skriver: Jag har mest psoriasis i hårbottnen och för att dölja de så mycket som möjligt klippte jag lugg, i med det så gömmer det fläckar som drar sig ner i pannan från hårfästet... 

Handfast tips, lugg är snyggt. Själv är jag periodare på luggar. När jag inte har lugg brukar jag få bukt eventuella psoriasis fläckar i ansiktet genom att:
1. Dutta på rikligt med fuktighetskräm, vänta en stund och sedan försiktigt "gnussa" bort fjällen (fastän doktorn säger ajabaja).
2. Dutta på massor med fuktighetskräm igen.
3. På med foundation.

Vad gäller foundation har det lönat sig för mig att gå upp någon prisnivå från de billigare märkena till Biotherm.
Jag använder Sense Comfort Aquaradiance, den är överlägset den bästa jag har haft hittills. 


Jag och mitt psoriasis har inte kommit så bra överens denna vecka. Istället för att sova har jag ägnat nätterna åt att klia mig. Idag ska jag gå och köpa mig en ny concealer, måste får bukt med de mörka ringarna under mina ögon.

måndag 5 januari 2009

NECCIN shampoo no 3

Sist jag var hos frissan hade en säljare till dem hävdat att hans produkt fungerade utmärkt mot psoriasis i hårbottnen. Min frissa Lena var skeptisk men gav mig en flaska och lät mig testa.
Många shampoon funkar inte alls för mig utanger mig bara klåda.
Använder för det mesta ACOs Shampoo för torr hårbotten. Doftlöst, ofärgat, jättemilt och jättetrist (om man inte är tycker att den lätta svintoefekten är najs).
Jag blev nyfiken på om detta shampoo kunde lindra psoriasisen OCH hålla håret mjukt och blankt.

Hos återförsäljare av NECCIN shampoo no 3 står det att läsa "Produkten har även visat sig ha en mycket gynnsam inverkan på psoriasis. Den botar inte psoriasis men reducerar besvären och gör huden mjukare. "
http://lyko.se/?cat_id=39&head_id=0&gclid=COKo_KqG-JcCFQLolAodDFr6DQ
På NECCINs egen hemsida står det ingenting om psoriasis. 

Jag gav NECCIN två veckor utan inblandning av andra behandlingar. Det lindrade inte mina besvär men förvärrade dem inte heller. Håret blir mjukt och blankt och shampoot luktar gott.
Jag kommer inte hiva NECCIN i  sopen, det får stanna. Jag fortsätter behandla mig Diprosalic kutan lösning och behåller NECCIN som ett vanligt shampoo.

Tilläggas bör att det som inte funkar för mig mycket väl kan kan hjälpa någon annan, då psoriasis är väldigt individuellt.



lördag 3 januari 2009

Psoriasis är inte en kosmetisk sjukdom...

...trots det kommer denna blogg handla om utseende, smink, lukta-gott-prylar, shampoon osv.
Jag tror att vi är många, främst tjejer men även killar, som har lagt både en och två slantar på skönhetsprodukter som helt enkelt inte funkar på vår känsliga hy.

Efter dag ut och dag in av receptbelagda salvor, som är lika trevliga att smörja sig med som härsken idomin, är det lätt att tappa orken. 
Vad har du som läser för knep för att ta dig igenom behandlingarna? 
Vilken foundation är lämplig för att tillfälligt osynliggöra den där psoriasisfläcken som letat sig ned i pannan? 
Vilken duschtvål har fått åka i sopen efter en användning, då den inte varit mild nog?

Jag tänker skriva om de produkter i mitt badrumskåp som gör mig lite gladare och snyggare.